Workshop Papier maken o.l.v. Renée Boute: 24 augustus en 7 september

publicatie datum: vr 16 aug 2013

De workshop houdt zich bezig met het maken van papier van afwijkende vezels. De afwijkende vezels, groente en fruit maar ook vezelrijk restmateriaal uit de tuin, worden vermalen tot pulp. Hierna wordt de pulp met behulp van een raam met fijn gaas tot papier geschept. Tijdens dit scheppen blijft er op het raam een dun vel met natte vezelrijke pulp achter. Dit wordt vervolgens geperst en gedroogd, totdat het de juiste dikte en structuur van papier heeft.
Iedere andere vezel soort zal anders reageren op het proces van papier maken, anders aanvoelen, ruiken en een ander uiterlijk hebben. Zo heb je aan het einde van de dag papier gemaakt van bijvoorbeeld wortels, uien, preien, paardenbloemen, kokos, aubergines of peren. Daarnaast is Emma's Hof wellicht een natuurlijke leverancier van interessant materiaal voor bijzonder papier. Omgeving en workshop vallen dan mooi samen. Tijdens de workshop komen ook onderwerpen als de geschiedenis, technieken en methodes van het papier maken aan bod. Deze informatie kan direct worden toegepast.

Renée Boute is een zelfstandig ontwerper gevestigd in Utrecht, gespecialiseerd in product en grafisch ontwerpen. De ontwerpen zijn gebaseerd op een diepgaand onderzoek naar culturen, geschiedenis en materialen die als waardeloos worden beschouwd. Met haar projecten duikt ze in andere werelden en samenwerkingen.

AGF Klasse 3
Voor haar afstudeerproject heeft ze in samenwerking met papiermakerij De Middelste Molen een kookboek ontwikkeld volledig gemaakt van afgekeurd groenten en fruit, waarbij de afgekeurde groenten- en fruitsoorten fungeren als kers op de taart in de recepten. De rol van deze etenswaren wordt op deze wijze 180 graden gedraaid: van compost naar duurzame kost/rauwkost/burgerkost/boerenkost.
De presentatie van haar werk in Milaan tijdens de Salone del Mobile dit jaar leverde haar
lovende kritieken op.
AGF Klasse 3 is nog tot en met 14 september te zien in Whispering Wall.

Zaterdag 24 augustus, 10.00 - 16.00 uur
Zaterdag 7 september, 10.00 - 16.00 uur

Elke workshop is inclusief lunch en materialen, locatie Emma's Hof, Galileistraat 36, Den Haag.
Prijs: 97,-- p.p. per dag.

 


Maandoverzicht | Jaaroverzicht