Ontmoet schrijver Hugo Wapperom in Emma's Hof

publicatie datum: wo 31 aug 2011

Emma's Hof organiseert voor zondagmiddag 2 oktober een ontmoeting met de schrijver Hugo Wapperom.
In mei 2011 verscheen de roman ‘De Spinvlieg' van deze schrijver uit het Regentessekwartier. Hugo Wapperom schrijft over zijn vader, verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader gaf leiding aan een Haagse sabotagegroep. De Duitsers namen hem gevangen in 1943, een half jaar later kwam hij vrij. Opmerkelijk genoeg wordt hij na de oorlog verdacht van heulen met de Duitsers en opgesloten in kamp Duindorp te midden van NSB'ers en SS'ers. Behalve de geschiedenis van zijn ouders geeft de roman inzicht in de rol van de Nederlandse overheden, politici en het koningshuis voor, tijdens en direct na de oorlog. De roman legt de cultuur en de dynamiek van ons dan in nood verkerend volk bloot. Een intrigerend liefdesverhaal en een zeer persoonlijk beeld van een tijdperk.


Emma's Hof nodigt ieder die het boek heeft gelezen uit voor een gesprek met de schrijver.
2 oktober zondagmiddag, inloop vanaf 15.30 uur. Na afloop drinken we een glas met elkaar en met de schrijver.
Schrijf in op emailadres bestuur@emmashof.nl.

Schrijf u snel in, er zijn slechts 12 plaatsen te vergeven. ‘Wie het eerst haalt, die het eerst maalt.'

De toegang is gratis, maar alleen op vertoon van het toegangsbewijs dat u na inschrijving ontvangt.

 

"Met De spinvlieg heeft Hugo Wapperom een compromisloos boek geschreven, en compromisloze boeken heeft deze wereld nodig. Dit is een hard en soms aangrijpend oorlogsboek, dat alle laatste restjes franje van de begrippen ‘verzet’ en ‘heldenmoed’ afscheurt. En tegelijk is het een buitengewoon rijk boek, rijk aan historie en rijk aan inzichten. Wie de verhalen leest over de machinaties achter de schermen, grijpt zich soms bij het hoofd of schudt datzelfde hoofd uit pure verbijstering. Vooral omdat uit dit boek meer dan ooit blijkt hoe ingrijpend de gevolgen van die machinaties konden zijn voor een individu. Hugo Wapperom heeft ook met nadruk gekozen voor de inhoud en dat is een literaire daad van moed in een tijd waarin iedereen die over stijl beschikt, meteen ook maar doorgaat voor een groot schrijver. Niets is minder waar: onderwerp en inhoud zijn minstens zo belangrijk. Hugo Wapperom heeft dat begrepen en heeft geweigerd daarop te beknibbelen. Lees De spinvlieg, en u weet waarom dat terecht was.”

Marco Daane, neerlandicus en schrijver.

Daane schrijft vooral over schrijvers, zoals Gerard Reve, Willem Elsschot en Robert Louis Stevenson. Zijn boek over George Orwell is genomineerd voor de AKO literatuurprijs 2011.

Voor meer info over roman en schrijver: www.spinvlieg.nl


Maandoverzicht | Jaaroverzicht